perjantai 22. elokuuta 2014

Autokoulun teoriakokeesta...

Opetusluvan hakijan näkökulmasta. Nakki napsahti, vaikken ikipäivänä olisi kuvitellut, että alkaisin opettaa ketään ajamaan autolla. Kaikkein viimeisimpänä omaa jälkikasvuani. Koska Siipan kaasujalka on niin herkkä, näin kuitenkin pääsi käymään.

Itse opetushan ei ole vielä käynnistynyt, jarrupoljin on tosin asennettu ja auto katsastettu. Minä olen suorittanut teoriakokeen hyväksytysti, toisella yrittämällä.

Pitää vähän avata noita sanallisia tehtäviä ja kuvatehtäviä. Sanallisia on kolmekymmentä, joista kolme saa olla väärin. Kuvallisia tehtäviä on 50, ja niissä saa olla kahdeksan virhettä. Testi on aikarajoitteinen.

Sanallisissa piti laskea päässä peräkärryn painoa ja muuta oleellista. Suurin osa kysymyksistä oli tietenkin ihan järkeviä, kuten sellainen, että miksi ajo-opetusta ylipäätään järjestetään. Rahastuksen ja kiusaamisen vuoksi? No se oli tietenkin väärä vastaus. Minäkin tiesin sen.

Kuvalliset olivat mielestäni tosi ärsyttäviä. Kuvassa seisoo poliisi lähes keskellä tietä. Kysytään, pitääkö pysähtyä. No pitää, minä vastaan. Mutta eipäs pitänytkään, sillä poliisin kädet roikkuivat alaspäin. ( Aja yli vaan ! ).

Saako lähteä ohittamaan kuvassa olevaa kulkuneuvoa, kun on keltaiset viivat ja ohituskielto. No enhän minä mieltänyt sitä pyöräilijää kulkuneuvoksi, vastasin ettei saa. No kyllä sen pyöräilijän saa ohittaa. Toki.

Sitä en ymmärtänyt, että oli kuva ohitustiestä, jossa siis kaksi kaistaa samaan suuntaan ( naislukijoille tiedoksi ). On räntäsade, ja edessäsi on rekka. Takaa ei tule autoa. Kysytään, saanko lähteä ohittamaan. Vastaan että kyllä. Vastaus on väärä. Huonolla kelillä ei saa ohittaa.

Sama kuva, mutta nyt kysytään, saako vaihtaa kaistaa. Muistan ensimmäisen yritykseni, ja ajattelen että no ei sitten, vaikkei mielestäni estettä olisikaan. Vastaus oli väärä, saa vaihtaa.

Siis mitä eroa on kaistanvaihtamisella ja ohittamisella ohitustiellä, jossa toinen kaista on nimenomaan sitä varten, että liikenne sujuu jouhevasti ja pääsee helpommin ohi?

Oli siellä muitakin typeriä kysymyksiä ja minä en edelleenkään ymmärrä sitä, että autoa ei saa pysäköidä alle 5 metriä ennen suojatietä. Mutta sen jälkeen saa. Miten se näkyvyys on muka parempi?

Siippa osallistuu myös ajo-opetukseen. Osti netistä kauko-ohjattavan leikkiauton, ja huvittelee ajeluttamalla sitä meikäläisen nilkkojen ympärillä. Perusteluna hankinnalle oli se, että sillä on kätevää harjoitella taskuunperuuttamista.

Mä en muuten hallitse sitä. Näillä lakeuksilla on niin reilusti parkkitilaa, ettei tarvitse hifistellä. Täytyy antaa teoreettiset ohjeet ja katsoa miten pentu selviää.

Tästä aiheesta tulee varmasti lisää :)

Ei kommentteja: