perjantai 6. kesäkuuta 2014

Hansun lomavinkit 2. Pohjoismaat

Pohjoismaista vain Islanti on käymättä, mutta Ruotsissa on reissattu useammankin kerran. Tanskassa olen käynyt Kööpenhaminassa opintomatkalla ja Norjassa ajelimme siskon kanssa noin parikymmentä vuotta sitten !!

Lapsiperheille päivä Tukholmassa risteilyt ovat erittäin hyvä tapa matkustaa. Laivat ovat viihtyisiä ja niissä on pienille paljon aktiviteettia. Nuorisolle ei niinkään. Pallomeri, leikkiosasto ja kylpylä riittävät mainiosti perheen pienimmille. Ja kun lasten kanssa lähdetään reissuun, niin heidän ehdoillaan mennään. Tukholmassa kävimme Junibackenissa ( aivan ihana Astrid Lindgren-maailma ), Gamla Stanissa ja kuninkaanlinnassa. Ei auttanut, vaikka kuinka yritettiin huijata että prinsessa Victoria vilkuttaa ikkunassa. Kuopuksella kun oli maha ihan kipeä, pää särkynyt ja jalat poikki. Reppuselässä sitten istuivat ja otettiin taksi laivalle. Poreissa lieviteltiin reissaamisen tuskia.

Kålmordenin eläintarha oli hyvä kokemus , siellä eläimet näyttivät jopa viihtyvän. Menimme Turusta valmisreissulla, ja ainoa huono puoli oli laivan myöhäinen lähtö illalla. Ehdimme siinä ennen laivan lähtöä tutustumaan myös Turun linnaan.Joskus nuoruudessani olen käynyt myös Skansenilla ja Grönä Lundissa, muuta en muista kuin ne karmeat valokuvat.

Viikon päästä lähden kuopuksen ja hänen ystävänsä kanssa Tukholmaan, neidit menevät kuuntelemaan One Directionin konserttia . Tällä reissulla tullee Solna tutuksi, jos vielä saisi tytöt Abba-museoonkin:)

Tanskassa tutustuimme päiväkoteihin, tivoliin, eläintarhaan, pieneen merenneitoon . Minä järjestin kurssimme ohjelman, ja täytyy sanoa että se olikin oikein hyvin järjestetty. Jossain kimppamajoituksessa bunkkasimme punaisten lyhtyjen alueella. Muistan, kun yritimme päästä pubiin ja sinne ei päässyt, jotain sensorttista videota näytti seinällä pyörivän kun ovenraosta kurkkasin. Mutta opintoihin liittyvä kokonaisuus oli hyvä, sen muistan vieläkin, kun päiväkodinjohtaja kertoi, että joka aamu ennen päiväkodin avaamista täytyy piha- ja leikkialue kiertää. Ja kanisterillinen käytettyjä huumeruiskuja oli sinäkin aamuna löytynyt.
Vapaakaupungin portilla käytiin pysähtymässä, muttei tohdittu mennä sisään.

Norjan reissu oli erittäin avartava, menimme autolla siskon ja miesvahvistusten ( tai pojankloppien) kanssa. Kävimme mm. Oslossa, Bergenissä  ja Lillehammerissa. Jokaiselle Norjassa reissaajalle suorittelen Prekestolenia, se on jyrkkä kalliotasanne, joka laskee suoraan vuonoon. Sinne oli parin tunnin ( ? ) patikointimatka. Harmi, ettei ole kuin paperikuvia noilta ajoilta, liittäisin tähän muutaman muuten.

Galdhöpiggen on Norjan korkein vuori, ja sinnehän piti päästä. Tuskin enää pääsisin, vaati jonkin verran fysiikkaa. Liikuimme jonossa, köysien varassa, köytettyina toinen toisiimme. Opas kulki edellä ja näytti vaaralliset railot. Jäätiköllä oli lämmin, ja jokainen meistä poltti naamansa kohtuullisen punaiseksi.

Siihen aikaan Norjan hintataso oli korkea ja meidän matkabudjettimme kusi jo alkumetreillä. Yhtään olutta ei ollut varaa nauttia terassilla ja joku ilta söimme iltaruuaksi keitettyjä sekavihanneksia.Spiraalitiet kuluttivat oletettavasti myös autoa jonkin verran...

Paras muisto on se, kun vahingossa osuimme luonnonkallioiden muovaamille uima-altaille, jossa vesi oli kirkasta ja putosi kalliolta toiselle. Oli ihan sairaan kuuma ja tuo luonnonkylpylä on jäänyt mieleeni niin virkistävänä.

Ja ne vuonot. Onhan ne ihan järkyttävän hienoja.

Ei kommentteja: