perjantai 21. kesäkuuta 2013

Hansun top10

Istun tässä juhannusaattona tavernassa, tytöt ovat sisällä talossa vajonneena alemman tietoisuuden tasolle. Tämä termi on lainattu Bill Watersonin "Lassi ja Leevi"-sarjakuvista. Tarkoittaa siis, että he ovat koneella ja seuraavat telkkaria kuola valuen toisesta suupielestä. Yöasuissa luonnollisesti.

Siippa on herännyt luvattoman aikaisin purkamaan yhtä mersunraatoa. Naiset, mikäli teillä on poikia, suosittelen sijoittamaan kaikenlaisiin legoihin ja koottaviin autoihin tms jo leikki-iässä. Tosin ei tuollainen  harrastus aikuisiässä pahasta ole, voisihan mies viettää aikansa uhkapelien parissakin, tai baareissa . Tai jääkiekkokatsomossa...

Mutta otsikkoon. Aivan huvikseni listaan tähän kaikkea kivaa, siis mikä on minusta itsestäni kivaa. Minun bloginihan tämä on, hitto vie. Ei ole muutakaan tekemistä, koti on siisti, pyykättävää ei ole ja ruuan teen tuossa tunnin päästä. Luettavaa olisi, mutta ehtiihän sitä.

1. Parhaat lukemani kirjat: Potterit, Kathryn Hulmen " Nunnan tarina". Ken Folletin " Taivaan pilarit", lukuisat dekkarit mm. Katarina Wennstam, Henning Mankell, Camilla Läckberg, Stieg Larsson. Anna-Leena Härkösen "Häräntappoase" iski aikoinaan kuin häkä. Muitakin on, nämä tulivat ensimmäisenä mieleen.

2. Parhaat katsomani elokuvat: Komisario Palmut, Millenium-trilogia, Upseeri ja herrasmies, Tuulen viemää, Indiana Jonesit, Potterit, komisario Beckit, Slummien miljonääri, Schindlerin lista, Gilbert Grape, Forrest Gump, Pieni suklaapuoti, Kuinka miljoona varastetaan...

3. Paras ruoka: Helppoa, se on ehdottomasti jonkun toisen laittamaa. Mieluiten tulista.

4. Paras harrastus: Minä nautin liikkumisesta, juoksemisesta ja hiihtämisestä eniten. Hiihtäminen menee juoksun edelle sen takia, ettei siinä hypi etuvarustus ylösalaisin. Tosin sain vinkkejä jo alusasumerkeistä, jotka eivät hierrä kainaloita auki. Puutarhurointi on jees, kunhan ei ota sitä liian vakavasti. Se on nimenomaan kaiken harrastamisen a ja o: se pitää tehdä rennolla otteella.

5. Lempinäyttelijäni: Richard Gere, Johnny  Depp, Harrison Ford, Tom Hanks, Penelope Cruz, Mikael Persbrandt, Juliette Binoche, Audrey Hepburn

6. Mikä on tärkeintä elämässä? Perhe.Menee kaiken edelle. Ihanat tyttäret ja Siippa the Mersuman (sekä kissat.)

7. Paras lomakohde: Upeimmat nähtävyydet olivat Egyptissä, kaunein luonto ja ystävällisimmät ihmiset Thaimaassa, paras meri Punainen meri, paras ja edullisin olut Bulgaria, parhaimmat simpukat Portugalissa...
tosin jos huomioin nuoruusvuosieni lomareissut, Norja nousee luonnonnähtävyyksissä ykköseksi ja Pariisi vetää vertoja kaikella muulle ihmisten rakentamalle.... Koskettavin ja puhuttelevin paikka on edelleen ollut Ranskan Lourdes, joka henkiseltä ilmapiiriltään oli jotain, mitä en silloin kyennyt käsittelemään...

8. Paras musiikki. Paras instrumentti piano, osaisinpa soittaa. Bändeistä Abba, U2, solisteista Bruce, Adele, satunnaisia biisejä sieltä täältä.Koskettavin biisi ehdottomasti Taiskan Mombasa.

9. Parhaat kohokohdat tähän mennessä: Interrail, matka yöjunassa Pariisista Nizzaan ( se kai se matka oli ), maratonin juoksut: maalissa Stadionilla aina itketti...omat lapset ja heidän kehityksensä merkkipaalut...pyramidit...ai niin, naimisiinmeno:))))

10. Tulevaisuudennäkymiä: Toiveet ja unelmat: Kunhan nuo tytöt saisivat hyvät eväät ja hyvän alun omalle, itsenäiselle elämälleen. Se on se tärkein toive. Sitten seuraavaksi haluan reissata, pitää välivuoden ( välivuosia ) töistä ja reissata, kirjoittaa ja rakastaa.

Siinähän se. Pika-analyysi bloginpitäjän tämänhetkiseen sielunelämään juhannusaattona 2013.
Nyt onkin aika lähteä laittamaan ruokaa:)   

sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Jälkipeliä

Ensimmäinen puolivirallinen mölkkyerä on ohi. En voittanut mutten hävinnytkään, itseasiassa kukaan ei hävinnyt; sen verran hyvää ruoka oli. Tuuli oli suotuisa sekä heittojen että itikoiden takia. Minäkin heitin pari nappiosumaa, luulivat minun harjoitelleen salaa. No en ole, mutta alkuillasta en vielä katsonut kieroon tai nähnyt palikoita monistettuina...

Seurapelit ovat mukavia, aikoinaan Kuninkaanmäessä oli aikuisilla tikkakilpailut, me penskatkin saimme heittää. Kerrostalossa asuessamme talon miesväki kokoontui pelaamaan lentopalloa ja meillä kersoilla on kerrassaan mahtavia leikkejä, nurkka-Jussista tyhmään kuninkaaseen. Nykypäivän mölkky on inhimillinen seurapeli, sillä sitä voidaan pelata ulkona eikä se vaadi niin kovin paljoa.

Lapset olivat keskenään yhden yön, talo oli pystyssä ja lapset tallella. Nuorimmainen käväisi naapurintytön kanssa synttäreillä, ja laittoi sieltä viestin yhdeksan maissa: " Ollaan just lähdössä kotiin kunhan Sara löytää alushousunsa."  Just.

Pikkukissa Hemuli on vielä niin pieni, ettei saa vessan ovea auki. Se pitää siis olla kunnolla raollaan, että neito pääsee asioilleen. Ei ollut päässyt, ja keittiön pöydän alla oli kakka. Olipa mulahtanut pönttöönkin, liekö yrittänyt sinnekin kakkia. Pihassa oli moponjälkiä, joitain kolleja meillä oli pyörähtänyt iltasella vanhempaa neitoa tervehtimässä...

Mölkkyilta huipentui kotikaraokeen, arvanette varmaan että taso oli kova. Järvessäkin oli käytävä, vaikka vesi oli ihan liian kylmää uiskenteluun.Tämä päivä on sitten mennyt pizzan parissa ja huomenna koittaa jälleen kerran ryhdistäytyminen.

Muuten, niistä alushousuista sen verran että olivat käyneet siellä synttäreillä uimassa. Että ihan oikeasti kyse ei ollut mistään muusta:)

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Toinen lomaviikko menossa

Kertokaahan, mistä se kielii, että pitäisi jumalauta koko ajan suorittaa jotakin? Lopetin pyykkikoneellisten laskemisen kun mietin, miksi pitää muka olla niin tehokas koko ajan? Eikö voi lukea kirjaa, vaikka on pari ikkunaa pesemättä ja silitettävien vaatteiden vuori vaan kasvaa? Nyt, kun esikoinen on kesälomahankkeissa kiinni muuten kuin kotitöillä, ei edes häntä saa silittämään.

Miksi sotkuiset ja epäjärjestyksessä olevat kaapit ahdistavat? Miksi pesemättömät matot saavat joka aamu miettimään, pitäisikö nyt vääntäytyä mattopyykille? Tämä onkin jokakesäinen risti, siksi hoidan sen yleensä alta pois ihan heti. Nyt loman alku meni reissussa ja kuskinhommissa ja matot vaan odottavat pesua.

Entä jos joku aamu heräisi kuudelta ja alkaisi järjestelmällisesti suorittaa? Pesisi, siivoaisi, järjestelisi. Voisiko sitten olla loppuloman hyvällä omallatunnolla kuin Ellun kana?

Ei. Ei hitossa, sillä hommathan eivät mihinkään lopu. Aina vaan voisi tehdä jotain hyödyllisempää kuin vain ryypiskellä badenbadenissa. Marja-aikakin koittaa pian ja sieniäkin voisi hakea ihan vain siksi, että voisi facebookissa sitten ihkuttaa suppiksia.

Surullista, mutta taidan olla luterilaisen kasvatuksen aikaansaannos, joka yrittää aika ajoin päästä kaavoista eroon. Edes tähän ikään mennessä en osaa vaientaa sitä pientä nakuttavaa ääntä sisälläni, että pitäisi sitä ja tätä.

Ei pidä. No, sen verran pitää että ei päädy tositeeveeseen aiheena " Suomen karmeimmat komerot", mutta mutta.

Minäpä lähden tästä leikkaamaan nurmikon. Pari kuollutta syreeniäkin pitäisi kaataa ja yksi pystyynkuollut omenapuu ja puolikas pihlaja. Sitten kurppaisen alas pari tosi kylmää valkkarilasillista ja luen uutta dekkaria, jonka sain kirjastosta. Tänään on nääs välipäivä treeneistä, kroppakin saa vähän huilia.

Leppoisaa lomanjatkoa!

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Lomapäiväkirja

Aloitin lomapäiväkirjan . Siihen laitan ylös, kuinka monta koneellista pyykkiä pesen, kuinka monta kilometria juoksen.Pidän kirjaa myös lukemistani romaaneista, ensimmäisen viikon saldo on kaksi. Pyykkikoneellisia noin 10 ja juoksentelua vähän vajaa 40 km. Siitä saa tosin kiittää kuopuksen cheer skills kesäleiriä, päivittäin saa ajella Jyväskylään ja reippailla siellä sitten harjoitusten ajan.

Pihalla on hommaa ja tänään maltoin vähän kitkeäkin. Ensimmäiset tillit tuli laitettua ruotsalaisten varhaisperunoiden höysteeksi. Muutoin kasvimaa kasvaa niin kummallista rikkaruohoa, että mietin, tokko heittelin sinne jotain siementä lannoitteen sijaan.

Ihana sää on hellinyt, ei puutu kuin järvi. Järven sijaan olemme siipan kanssa koettaneet saada kahluuallasta uimakuntoon, mutta huonolla tuurilla. Päivän työn jälkeen ( veden lämmitys ) alkoi sataa, altaassa oli useampiakin reikiä. Luovutimme, ja suuntaamme allashaaveemme Välimeren suuntaan. Mutta jollekin mökille sitä on lähdettävä kuokkimaan tänä kesänä, sillä mikään ei vedä vertoja suomalaiselle järvimaisemalla kuulaana kesäyönä. Jos ei muuta, niin vuokraan mökin Kuokanniemen leirintäalueelta "incognito" ja puljaan siellä päivän.

Meidän perheemme on kasvanut, taloon muutti kissavauva viikko sitten. Manteli, talomme kiistaton valtiatar, ei ole tulokasta vielä hyväksynyt. Murisee ja sähisee. Pienokainen, joka sai nimen Hemuli, on vallaton ja suloinen tyttö, joka ei Mantelia pahemmin pelkää. Joka tapauksessa molemmat kissat nukkuvat nätisti yöt sisällä ja lätäköitä ei ole vielä ilmaantunut vääriin paikkoihin.
( Tämä kukka piti siirtää ulos, Hemuli makoili siinä liian mielellään...)
( Suloinen vaavi nukkuu...)


lauantai 1. kesäkuuta 2013

Lomalla viimeinkin!

Vaikka en minä sitä niin hirveästi ole odottanut , ilmeisesti joululoma Thaimaassa antoi niin paljon paukkuja että kevät on mennyt leppoisasti. Olihan meillä toki Kultakutri-projektimme, joka itsessään oli voimaannuttava. ( koko koulun yhteinen näytelmäprojekti, onnistui aivan loistavasti!). Proggiksesta sen verran, että kyselimme palautetta oppilailta: aivan uskomattomia oivalluksia alakouluikäisiltä tenavilta, esimerkiksi se, että näytelmän avulla opin pelkäämään vähemmän, opin, että täytyy ottaa muut huomioon. Ja että täydet katsomot molemmilla esityskerroilla olivat vetäneet sanattomiksi myös näyttelijät.

No, lomamatkaa ei ole tiedossa, huomenna tosin piipahdan esikoisen kanssa Tukholmassa. Mukaan mahtuu myös poikakaveri. Terminaalihoitoa siis tarjolla, A-luokan matkaa ja soijaa pukkaa ihan varmasti. Meikäläisen tuurilla filmaavat sinkkulaivaa juuri huomenna...

Kuopus jää isänsä kanssa hoitamaan Hemuli-vauvaa, joka kotiutui tänään. Manteli-kissa ei ole toistaiseksi hyväksynyt uutta lajitoveriaan, murisee vaan. Uusi tulokas on ottanut kuopuksesta emon ja nukkuu tämän sylissä suloisesti.

Samainen neito ajeli isänsä tänään kaljuksi. Ihan lomanalkajaisiksi.

Tukholmanreissun jälkeen onkin kivaa aloittaa matto-ja petivaatepyykkäys. Lenkilläkin pitäisi käydä. Mieheltä kyselin, mitä hän meinaa lomallaan tehdä. Olisi autojen purkua ja kasausta. En edes viitsinyt kysyä, laittaisiko hän joskus ruokaa. Tämähän on sitä miehen loma vs. naisen loma keskustelua, jonka olen aina jaksanut sillä periaatteella, kuten äitinikin sanoi, että " tämä kodinkone kaipaa joskus huoltoa". Minä huollatan itseäni sitten syyslomalla Lontoossa.

Uima-allasta meinattiin kuitenkin, sen verran lämmin on loppukevät ollut. Voihan sitä sitten kuvitella olevansa jossain muualla. Muovinen allas ei toki vedä vertoja Välimerelle, mutta minkäs teet. Jos minulla olisi järvi tässä lähellä, talo siis rannassa, en minä kaipaisi mitään. Aurinko, veden liplatus ja valkorunkoiset koivut . Valmis ruoka ja kylmä kalja.

Tavernassa on mukava istuskella ja tänne voisi unohtua vaikka koko illaksi. Nyt on kuitenkin valtavasti pyykkiä odottamassa lajittelua, joten lopettelen kirjoittamisen ja siirryn pyykkivuoren pariin.

Ps. Kaikille , jotka ovat kateellisia opettajan palkasta totean, että opettajan pitkä kesäloma on osa palkkaa, se palkanosa, joka on pidätetty talvikuukausilta ja siirretty kesälomaksi.